Friday, 12 April 2013

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ CARMINE INFANTINO

Καλό Ταξίδι Carmine Infantino [Cinfa]

Carmine Infantino [1925-2013]
Από τους πιο ωραίους στυλίστες του comic book, ο καλύτερος σχεδιαστής, εκλεγμένος από τους φαν, για μια τετραετία (1961-64), συνδημιουργός της ACBA (Academy of Comic Book Arts), ο Carmine Infantino [Cinfa], το 1968 έγινε Διευθυντής της National Comics (DC) και το 1972 πρόεδρος της NPP (National Periodical Publications). 
Το 1947 στη National, σχεδιάζει τα  Flash, Green Lantern, Atom. Είναι η δουλειά του στον Flash (1956-1967) και στον Παράξενο Αδάμ [Adam Strange] όπου σχηματοποιεί το στυλ του, ενσαρκώνοντας στις σελίδες του το πάθος του… design, του ιμπρεσιονισμού και της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Πολύ επηρεασμένος από τους Αμερικανούς κινηματογραφιστές όπως τον Orson Welles και από μεγάλους ζωγράφους. Όταν ο Bob Kane αποσύρθηκε, ο Infantino ανέλαβε να φτιάξει ένα νέο κοστούμι για τον Batman και έδωσε τον ιδιαίτερο γραφισμό του στις ιστορίες αυτού του ήρωα. Το 1967 δημιούργησε το Deadman και στη συνέχεια το σχέδιο ανέλαβε ο Neal Adams. Εργάστηκε ως σχεδιαστής στα περιοδικά του James Warren και σε πολλά ωραία comic books της Marvel Comics[κάποια από αυτά δημοσιεύθηκαν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Kabanas Hellas & Μαμούθ Comix].
Ως Διευθυντής της National, έφερε νέους σχεδιαστές με μεγάλο ταλέντο, όπως ο Neal Adams, ο Bernie Wrightson, νέους σεναρίστες, όπως ο Denny ONeil και επανέφερε τους μεγάλους κλασικούς Jack Kirby, Wally Wood, Gil Kane, Joe Kubert, Steve Ditko...

Ο Carmine Infantino πέθανε στο σπίτι του στο Μανχάτταν στις 4 Απριλίου σε ηλικία 87 ετών.
Το ταλέντο και η αξία του μεγάλου καλλιτέχνη είναι αναγνωρισμένα και θα αντέξουν στον χρόνο.

Thursday, 4 April 2013

FRED… ΑΡΜΕΝΙΣΕ ΤΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑFred… Αρμένισε Τα Σύμπαντα

«Στους κόσμους που αποτελούνται αποκλειστικά από υλικά τού μυαλού, πραγματικά, όλα μπορούν να συμβούν».
Fred [1931-2013]

Ο Φρειδερίκος Όθων Θεόδωρος Αριστείδης ή Fred (Frédéric) Othon Théodore Artistidès, επονομαζόμενος ως ο Ποιητής της 9ης Τέχνης, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 5 Μαρτίου του 1931 από Έλληνες γονείς. Η μητέρα του, του δίδαξε ελληνική μυθολογία, του αφηγήθηκε παραμυθάκια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα και του γνώρισε τα έργα του Charles Dickens. Το πρώτο του σκίτσο, με τίτλο Les Joies des sports dhivers, δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο «OK!» το 1946. Το 1948 συνεργάστηκε με την «Ici-Paris». Το 1954 δημοσίευσε στο «Zéro» το Journal de Bord, το πρώτο του κόμικς. Συνεργάστηκε επίσης (κάνοντας gags και σχέδια) με διάφορα έντυπα της Γαλλίας αλλά και του εξωτερικού, όπως: «Ici-Paris», «France-Dimanche», «Le Hérisson», «The New Yorker» [Η.Π.Α.] και «Punch» [Μεγάλη Βρετανία]. Το 1960 με τους George Bernier (Καθηγητής Choron) και Cavanna ίδρυσε το σατιρικό «Hara-Kiri». Το 1965 στο «Pilote» δημοσίευσε το πιο διάσημο κόμικς του, το Philémon [Φιλήμων]. Τη πρώτη 15σέλιδη ιστορία του κόμικς αυτού την είχε φτιάξει για το περιοδικό «Spirou», που τελικά όμως δεν δέχτηκε να τη δημοσιεύσει. Ο René Goscinny όμως πείστηκε για την αξία του κόμικς και ευθύς αμέσως τη δημοσίευσε στο «Pilote». Μια υπέροχη, υπερρεαλιστική σειρά κόμικς, αυθεντική και ποιητική. Ένα πανέμορφο κόμικς που συνδυάζει στοιχεία ΕΦ, φαντασίας, όπου ο βασικός χαρακτήρας -με το γάιδαρό του- πέφτουν σε μια παράλληλη διάσταση, σ’ ένα υπόγειο τσίρκο με καλλιτέχνες του θιάσου… κλόουν, ακροβάτες, μαζορέτες κλπ. που έπεσαν στην παγίδα ενός τρελού υπνωτιστή που τους ανάγκασε να παίζουν και να ξαναπαίζουν κουραστικά και βασανιστικά τα νούμερα τους. Ο Φιλήμων βιώνει πολλές παράξενες περιπέτειες προσπαθώντας να επιστρέψει στην πραγματικότητα. 
Ο Fred έγραψε επίσης πολλά κινούμενα σχέδια. Το 1980 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ. Τεραστίας αξίας δημιουργός του γάλλο-βελγικού κόμικς, ποιητικός, καινοτόμος, πρωτοπόρος, ονειρικός και αυθεντικός, που παίζει με εικόνες, λόγια ιδέες, όνειρα, με το παράλογο που μας περιβάλλει, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το χιούμορ, την ποίηση, τη μαγεία, το χαμόγελο και την πίκρα αυτού του κόσμου, δημιουργώντας, στα κόμικς του,  ένα δικό του φανταστικό σύμπαν. Το 2011 κυκλοφόρησε η βιογραφία του Fred, L'Histoire d'un conteur éclectique [Fred, Η Ιστορία ενός εκλεκτικού παραμυθά]. Κόμικς του στα ελληνικά δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «Αστερίξ» (1968-69), «Γαλέρα» και «Παρά-Πέντε» (2008). Ο Fred πέθανε την Τρίτη 2 Απριλίου του 2013 σε ηλικία 82 ετών. Ο εκδοτικός οίκος Dargaud σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως ο Fred «Ήταν εδώ και πάνω από 60 χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, ένας δημιουργός και ένας ξεχωριστός ποιητής. Σήμερα πενθεί ολόκληρος ο κόσμος των κόμικς».